Pískal

mhepp

Re: Pískal

Příspěvek od mhepp » pon 07. říj 2024 10:49:25

Je to tak, jak píšeš. Mám tu pár čerpadel dlouho odstavených, ale po konzultaci se servisem jsem raději vzal to, co běhalo na autě (ono se s tím stejně nedalo jezdit, strašně rychle se to zavzdušňovalo - každých cca 300m jízdy pod plynem).

Každopádně, nabídli mi dvě možnosti - přetěsnit a seřídit se současným vnitřkem, to by bylo za cca 6000kč. Riziko je nižší tlak kvůli opotřebení vnitřku a určité nejistota ohledně spolehlivosti. Cituji: „Může ještě najet v pohodě 50 až 100 tisíc kilometrů.“ Druhá možnost byl kompletní repas, což znamená nová střeva. Zde je cena vyšší, dost vyšší - 15000. To je blízko toho, co jsi psal... V případě, že by to auto bylo na sváteční ježdění, tak bych je nechal jen přetěsnit. Jelikož ale máme za 4 roky s autem najeto přes 70000km, tak si říkám, že to asi fakt nechci zanedlouho řešit znovu.

Koupě repasovaného čerpadla na ebay a podobně byla taky možnost ve hře. Ale cenově by to vyšlo stejně a nemám jistotu, co, jak a kdy bylo opravováno...

S vyrezlým čerpadlem mám osobní zkušenost. Je to cca 10 let, co jsem potřeboval měnit čerpadlo na TD - prdlá těsnění. Koupil jsem čerpadlo v „super stavu, do poslední chvíle jezdilo, nasadíš a upaluješ“. Naštěstí jsem ho na auto nedal. Nebylo celé zalité naftou a vše, co bylo nad hladinou, bylo zrezlé. Jako hodně vyrezlé. Dopadlo to tak, že jsme jen vyměnili víko s tím tekoucím těsněním a zbytek šel pryč.
Myslíte si, že jste chytřejší než předchozí generace? Před padesáti lety uváděla příručka k automobilu návod na seřízení ventilů. Ta současná varuje majitele vozu, aby nevypili obsah autobaterie...

mhepp

Příspěvek od mhepp » čtv 17. říj 2024 14:08:15

Tak si užívám radostí života se starým autem.

To, že jsem rozvody a čerpadlo nastavoval asi pětkrát, než se mi to povedlo, to (raději) pominu. Netuším, v čem jsem dělal chybu, ale prostě se mi nedařilo nastavit čerpadlo tak, aby měl motor slušný (vůbec nějaký) chod. (Taky tu nechci být za blbce :roll: ) To už je každopádně hotovo. Motor vrní dle možností hezky a zatím se tím více nehodlám zabývat.

Včera jsem hrdě dotáhl poslední šroubek, uklidil vercajk, zavřel motor, utřel si ruce a šel auto projet. :) Huhů! Sednu do auta, šlápnu na spojku a... jde moc lehce, brzdovka v nádržce nikde, asi jsem na něco zapomněl... Nezapomněl. Vzadu protekl spojkový váleček. Jen je škoda, že jsem na to přišel až po prolití piksle brzdovky při snaze o odvzdušnění. Huhů :( . Alespoň už vím, že ta louže pod autem nebyla rozlitá nafta.

Vyměnit spojkový váleček není až takový problém - mám rezervní připravený k akci - vždyť to jsou jen tři šrouby. Dva drží váleček na místě a třetí drží hadici. A ten drží a drží a nepustí a nepustí. Budu muset vytáhnout startér, abych se tam lépe dostal. Achjo. Jako bonus jsem někde zašantročil manžetu, takže jsem objednal opravnou sadu. A když trubka nepovolí, tak váleček jen přetěsním. To lze s válečkem na autě (mám s tím osobní zkušenost).
Myslíte si, že jste chytřejší než předchozí generace? Před padesáti lety uváděla příručka k automobilu návod na seřízení ventilů. Ta současná varuje majitele vozu, aby nevypili obsah autobaterie...

puchyyla

Příspěvek od puchyyla » čtv 17. říj 2024 17:52:23

Tak šup šup, ať to stihneš na Branov ;)

mhepp

Příspěvek od mhepp » čtv 17. říj 2024 22:22:26

Bránov... ten, co je za měsíc? Já mám jiné termíny na krku! Koncem týdne vracím půjčené auto (Aha, on už je konec týdne!). A žena už má taky po termínu.

Každopádně, spojkový váleček vyměněn - koupil jsem si klíč - takové to šestihranné, proříznuté očko (originálně je tam 12). Vždy jsem se s tím babral se startérem na autě, ale z vrchu je houby přístup hlavně na povolení trubky. Tak jsem ho vytáhl (ten startér) a mohl se o klíč opřít - dost to pomohlo, člověk se může o klíč opřít svojí vahou. Zítra bude manžeta, tak to rovnou poskládám. Snad to bude pro tentokrát vše a už budu zase jezdit.

puchyyla

Příspěvek od puchyyla » čtv 17. říj 2024 22:29:49

Jo, takovej ten nějakej, na kterej zatím stále plánuju jet, jsem měl na mysli.

mhepp

Příspěvek od mhepp » pát 18. říj 2024 21:41:43

Jupí, zpátky na silnici. Dneska dokončena hydraulika spojky - manžeta na třmen, odvzdušněno a vyzkoušeno.

Auto zase jezdí. Ale s malou výhradou. Při jízdě rychlostí cca 80km/h si to někde přisává vzduch do nafty, takže je potřeba na chvíli pustit nohu z plynu. Je to otravné, musím na to přijít. Rychlost znamená plný plyn a vyšší otáčky motoru. Projevuje se to jako cukání, jako kdyby mi někdo na chvíli pověsil náklad na tažné.

martin_100

Příspěvek od martin_100 » sob 19. říj 2024 7:40:46

To je bezpečnostní prvek evropský uhnie abys nejezdil nebezpecně rychle.
Naposledy upravil(a) martin_100 dne ned 20. říj 2024 6:35:55, celkem upraveno 1 x.
T3 Lucinka

mhepp

Příspěvek od mhepp » ned 20. říj 2024 0:48:51

Tak hrozný to zase není, byl to jen přicpaný palivový filtr...

mhepp

Příspěvek od mhepp » úte 22. říj 2024 22:46:56

Tak ještě jeden bonus... Dneska mi shořel startér - ten kablík mezi spínacím magnetem a samotným motorem. Ještěže jsem měl náhradní.

Odpovědět