2023 - Vencova dovolenka

venca101

Re: Vencovo Červeňuch

Příspěvek od venca101 » úte 22. srp 2023 10:14:33

Na letošní dovolenou jsme si počkali na počasí a vyplatilo se. Minulej tejden bylo fakt pohádkově. Původně plánovaná cesta do Solné komory byla přeplánovaná v poslední chvíli na dovolenou po Čechách. Jednak částečně kvůli vyhlídce počasí v Alpách a taky díky našemu mladýmu puberťákovi - pánovi se nechtělo vystoupit na cestách z pohodlíčka a vlastní komfortní zóny (spát na divoko) - no to je teda mládež, kam ten svět spěje, to je bída. To "za nás" by se to stát nemohlo :)
Inu dali jsme dohromady lokality v Čechách, které jsme měli v seznamu cestovatelských cílů a dalo to dohromady trasu na cca 750 km, celkově však najeto nějakých 850 km.
Navštívili jsme tradičně Sázavu a odtud do Mělníka na soutok Labe s Vltavou, Kokořínsko - hrad Kokořín + pokličky + Harasov + skalní reliéfy Václava Levého, dál na skalní hrad Sloup v Čechách + sloupské skalní město, zpátky na Karlštejn, Sázava a domů. Bylo toho za tejden hromada zážitků a musím říct, že v Čechách máme krásně a všude relativně blízko.
Kára prvních 500 km bez problému, jízda s novou převodovkou a nápravou byla zážitek, pak začal mírně kopat brzdovej pedál. Zkusil jsem ošahat brzdy, hřály se zadní bubny a zanedlouho se ozvaly vibrace a hluk - zadní ložiska v nábojích. Paráda, to byla snad jediná věc na kterou jsem letos nehrábnul, takže co se asi tak musí vysrat, že?
V ten okamžik člověk začne závidět takovýmu Merlinovi, kterej na jaře jen nainstaluje stan do westy střechy, sedne za volant a jede si tady do Lemans, tu zas do Dolomit a to bez závady. No nevím nevím, co dělám špatně, když já bez závady neobjedu ani Prahu :(

No nic, naordinoval jsem si dělat přestávky po cca 90km a dojel až domů i když na posledních 40 km s takovým hlukem, že jsem měl pocit, že mně za prdelí letí helikoptéra. V neděli jsem náboje rozebral a příčina jasná - ložiska Roulex. Největší hnůj co je na trhu. Tyto ložiska jsem instaloval já jako nevědomý zelenáč někdy v roce 2013 a nyní jsou po cca 50 tkm v pérdeli.

Moudro na závěr: Pokud držíte v ruce ložiska od firmy Roulex Danmark, zahoďte je s rozběhem do pole co možná nejdál dokážete. Je to to nejlepší, čeho se s těmito ložisky dá dosáhnout.

Trasa
Obrázek

Sázava - "kemp Pod vrbou"
Obrázek

kemp Kokořín
Obrázek

hrad Kokořín
Obrázek

Samuelova Jeskyně
Obrázek

Sloup v Čechách
Obrázek

kemp Sloup v Čechách
Obrázek

koupaliště v kempu Sloup v Čechách
Obrázek

Karlštejn
Obrázek

kemp Karlštejn
Obrázek

puchyyla

Příspěvek od puchyyla » pát 25. srp 2023 9:42:12

venca101 píše:
úte 22. srp 2023 10:14:33
Paráda, to byla snad jediná věc na kterou jsem letos nehrábnul, takže co se asi tak musí vysrat, že?
V ten okamžik člověk začne závidět takovýmu Merlinovi, kterej na jaře jen nainstaluje stan do westy střechy, sedne za volant a jede si tady do Lemans, tu zas do Dolomit a to bez závady. No nevím nevím, co dělám špatně, když já bez závady neobjedu ani Prahu :(
To máš z toho, že se v tom furt hrabeš. Jseš na busa moc hodnej a prostě sis ho rozmazlil. On ví, že když si o něco řekne, dostane to. Tak co by si neřek ;)
Mimochodem kdy přichází u mladýho taková puberta, že ti reguluje dovolenou? Našemu nedávno padlo 9 a takový finty zatím ještě nezkouší. Ale ať vím, na co se připravit. :lol:

martin_100

Příspěvek od martin_100 » pát 25. srp 2023 12:44:43

Taky měto překvapilo. Jakej rozdíl chrápat v busu v rakousku a u nás?
T3 Lucinka

Merlin

Re: 2023 - Vencova dovolenka

Příspěvek od Merlin » pát 25. srp 2023 14:17:13

Zdar Venco!
Hezkej výlet, však jak říkáš u nás je fůra krásných míst, co stojí za návštěvu. Já se letos na skok nechal inspirovat vaší loňskou cestou a na prodloužený víkend zajel s Našima do Západních Čech. Darmo povídat, že víkend je málo...
Nu a s tou zvedačkou a ložiskama a vůbec hrabáním se v těch našich krabicích. Musíš to brát z té stránky, že už budeš mít vše nově udělaný a bude pohoda. Nás to teprve čeká, tak se v tom radši moc nehrabu...

Ať to vrčí, Merlin.
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Zarivka" SKODA Rapid 130
"Matchbox" SEAT Ibiza TDi
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
----------------------------------------------
http://www.coffee-garage.blogspot.com

venca101

Příspěvek od venca101 » pon 28. srp 2023 11:10:04

puchyyla píše:
pát 25. srp 2023 9:42:12
Mimochodem kdy přichází u mladýho taková puberta, že ti reguluje dovolenou?
martin_100 píše:
pát 25. srp 2023 12:44:43
Taky měto překvapilo. Jakej rozdíl chrápat v busu v rakousku a u nás?
Puberťák 14 let zvyklej na mobil a prachové peřiny. Na fotkách ho neuvidíte, protože fotit se je přece trapný. Proto je na foto jen mladší 5 letej synátor, kterýho dovolený naopak velmi baví.
Rozdíl mezi rakouskou a českou dovolenou je pro mládežníka v komfortu, nejde až tak o chrápání v busu, to vadí až na druhém místě. V rakousku bysme jeli víc "economy modul". Spalo by se nadivoko, vaření a stravování na odpočívadlech a parkáčích u cesty = nemožnost nabít mobil kdykoli si zamanu, náročnější turistika apod.
Proto se zvolila česká dovolená po kempech, kde jsou kiosky, žrádýlka a kofolky z vokýnka + veškerý "komfort" kempu, obědy v hospodě a pouze lehká turistika. Přece jen to byla jedna z posledních dovolených, mládežník s náma už cestovat nechce, tak si nebudeme znepříjemňovat dovolený taháním ho s sebou na sílu a dívat se na znuděnej ksicht...

Co se týká oprav zadních nábojů, tak jsem přes týden sehnal díly a o víkendu proběhlo složení. Nakonec jsem jen tak pro zajímavost zkusil rozebrat i homokynetický klouby a zjistil jsem, že už jsou načnutý, tak jsem je zrovna vyměnil taky. Nyní probíhají testovací popojížďky, za týden to zvednu a přetáhnu znovu šrouby.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Pro zajímavost jsem se zkusil podívat, za co se dá sehnat taková sada hnůj ložisek Roulex ze speciál vw shopu... No vyrazilo mně to dech, pro srovnání dávám výřezy, za koilik seženete hnůj a za kolik relativně slušný ložiska z konfekční mototechny.

Roulex
Obrázek

SNR
Obrázek

martin_100

Příspěvek od martin_100 » pon 28. srp 2023 19:38:18

No to bych si určitě nechal diktovat :evil: :lol:

Jinak dotaz. Cos lisoval na tý polovčele?
Když jsem dělal manžety tak jsem lis nepotřeboval.
Jinak stejně načnuty kliuby mam taky. Vymyl jsem je a dal na auto obráceně ať se zas vydírají v jinym místě.
T3 Lucinka

venca101

Příspěvek od venca101 » úte 29. srp 2023 9:46:17

martin_100 píše:
pon 28. srp 2023 19:38:18

Jinak dotaz. Cos lisoval na tý polovčele?
Když jsem dělal manžety tak jsem lis nepotřeboval.
Jinak stejně načnuty kliuby mam taky. Vymyl jsem je a dal na auto obráceně ať se zas vydírají v jinym místě.
No... třeba až budeš otcem 14 letého puberťáka, tak změníš názor a rád vymyslíš takový kompromis, aby si všichni členové rodiny dovolenou užili a nedošlo k tomu, že jeden emočně nestabilní jedinec votráví jedinej společnej letní týden volna dalším 3 členům rodiny. Ale uvidíš, radit ti v tom nebudu, já to dělám holt takto.

Pokud máš na poloosách ještě původní cca 40 let starý klouby, tak už mají řádně očvachtané tisísihrany. Moje klouby taky byly původní a šly z tyče sundat jen reverzním sražením vlastní vahou bez lisu. Ovšem nový klouby už bez lisu nedáš. Ostatně o tom hovoří i manuál...

poloosa.jpg
poloosa.jpg (108.81 KiB) Zobrazeno 1779 x

martin_100

Příspěvek od martin_100 » úte 29. srp 2023 14:38:32

Aha. Mě to šlo sundat i nandat jen rozumným poklepem.
T3 Lucinka

puchyyla

Příspěvek od puchyyla » stř 30. srp 2023 19:35:04

venca101 píše:
pon 28. srp 2023 11:10:04
Puberťák 14 let...
Ty jo to my to máme spíše naopak. Kluk 9 let si to děsně užívá, ale holka necelých 7 je poměrně často a brzy zpruzená. Protože to vím, šel jsem tomu naproti a hned v Krakově koupil za 5 zlatejch předplacenou SIMku s 15GB dat a vrazil jí to do tabletu. Díky tomu bylo při prejezdech zezadu ticho.
Ne, kecam, nebylo ticho, ale neřval tam nikdo jinej než motor a sem tam mamina. :lol:
Nabíjení mám v Žoldovi pořešený spíš hlavně kvůli sobě. Jednak jsem takovej hračička, že si všechno sježděný potřebuju nahrát na GPS, nebo spíš úplně blbej, že si za tejden nepamatuju, kde jsem byl, a pak občas trpím pocitem, že když vytáhnu paty z práce, tak se tam všechno zhroutí, zhavaruje a vybuchne a tak pak mám nebetyčnou potřebu být neustále dostupný alespoň na telefonu.

venca101 píše:
úte 29. srp 2023 9:46:17
martin_100 píše:
pon 28. srp 2023 19:38:18
No... třeba až budeš otcem 14 letého puberťáka, tak změníš názor a rád vymyslíš takový kompromis, aby si všichni členové rodiny dovolenou užili a nedošlo k tomu, že jeden emočně nestabilní jedinec votráví jedinej společnej letní týden volna dalším 3 členům rodiny. Ale uvidíš, radit ti v tom nebudu, já to dělám holt takto.
Přeeesněěě, vono se to každýmu kecá, dokud to nemá doma. :)

martin_100

Příspěvek od martin_100 » stř 30. srp 2023 21:31:53

Uvidíme... Jedno vim jistě na tablet a šmatlafoun malou fakt zvykat nehodlam. Nechci displayzombie. Prostě se jí budeme na cestách muset věnovat tak jak se nám museli věnovat dospělí když za nás tuty sračky nebyly. Kupodivu ty cesty přežili všichni. Stačila knížka, povídání a různý hry. ;)
A nezkoušejte na mě, že jsou dneska děti jiný. Děti jsou takový jaký si je vychováme :idea:
T3 Lucinka

Odpovědět