Brzdy - standardni vybava
Brzdy - standardni vybava
Ahoj ve spolek!
Kdysi na starem foru udelal „Venca101“ prispevek o repasi standardnich prednich brzdicu na T3 – starsi typ, dvoupistku. Doplnoval jsem to o nejaky postrehy z me anabaze s novejsim typem, tedy s plovoucim trmenem. A tak jsem si rikal, to tu vytahnout zpatky na svetlo, byt v trochu zkracenejsi verzi.
K demontazi kratce. Je potreba si povolit brzdic z plovouciho ulozeni na drzaku spojenym s tehlici. Ten se vyplati demontovat tez a opecovat i ono plovouci ulozeni. Nasleduje rozborka, kdy jeste pred odpojenim brzdove hadicky je treba proslapnutim brzdovyho pedalu vytlacit pistek z valce brzdice. Usetri se tak narocny sermovani sroubovakama a paceni pistku ven.
K odrezeni jsme pouzivali louhovani v octovym nalevu (na 5l octu 100g kyseliny citronove). Proces je to trochu zdlouhavejsi a nechame louhovat klidne 3 – 4 dny, podle stavu povrchu.
Po vyjmuti z lazne dukladne oplachnout, ja volil technicky benzin a nasledne jsem prelestil vnitrni plochu valce silichromem. Pistky rovnez a jelikoz vypadaly k svetu, tak jsem je znovu pouzil.
Jeste pred skladanim jsem telo trmenu natrel syntetikou. Dnes bych pouzil Alkyton, se kterym mam vyborny zkusenosti, ale i tehdy pouzita barva stale po 4 letech drzi a to je Modrej v permanenci leto – zima.
Skladani je v opacnem postupu demontaze. Pred zavedenim pistku zpatky do valce namazat vazelinou na brzdy, aby nam tam pistek vklouznul, nova sada gumicek, prachovky a nakonec odvzdusnovak.
Neni to nic slozityho a kdo si trochu rozumi s vercajkem zvladne to levou zadni.
...pokracovani v dalsim prispevku...
Kdysi na starem foru udelal „Venca101“ prispevek o repasi standardnich prednich brzdicu na T3 – starsi typ, dvoupistku. Doplnoval jsem to o nejaky postrehy z me anabaze s novejsim typem, tedy s plovoucim trmenem. A tak jsem si rikal, to tu vytahnout zpatky na svetlo, byt v trochu zkracenejsi verzi.
K demontazi kratce. Je potreba si povolit brzdic z plovouciho ulozeni na drzaku spojenym s tehlici. Ten se vyplati demontovat tez a opecovat i ono plovouci ulozeni. Nasleduje rozborka, kdy jeste pred odpojenim brzdove hadicky je treba proslapnutim brzdovyho pedalu vytlacit pistek z valce brzdice. Usetri se tak narocny sermovani sroubovakama a paceni pistku ven.
K odrezeni jsme pouzivali louhovani v octovym nalevu (na 5l octu 100g kyseliny citronove). Proces je to trochu zdlouhavejsi a nechame louhovat klidne 3 – 4 dny, podle stavu povrchu.
Po vyjmuti z lazne dukladne oplachnout, ja volil technicky benzin a nasledne jsem prelestil vnitrni plochu valce silichromem. Pistky rovnez a jelikoz vypadaly k svetu, tak jsem je znovu pouzil.
Jeste pred skladanim jsem telo trmenu natrel syntetikou. Dnes bych pouzil Alkyton, se kterym mam vyborny zkusenosti, ale i tehdy pouzita barva stale po 4 letech drzi a to je Modrej v permanenci leto – zima.
Skladani je v opacnem postupu demontaze. Pred zavedenim pistku zpatky do valce namazat vazelinou na brzdy, aby nam tam pistek vklouznul, nova sada gumicek, prachovky a nakonec odvzdusnovak.
Neni to nic slozityho a kdo si trochu rozumi s vercajkem zvladne to levou zadni.
...pokracovani v dalsim prispevku...
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Zarivka" SKODA Rapid 130
"Matchbox" SEAT Ibiza TDi
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
----------------------------------------------
http://www.coffee-garage.blogspot.com
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
Re: Brzdy - standardni vybava
...a tady to je:
At to vrci a brzdi pantaznici.
PS: Tehdy se rozjela debata o odstinech barev a Venca zminil, ruzovou pozerskou barvu ktera pridava 5 koni. Cervena dava jen 2,5, ale i to je posun...olee!
At to vrci a brzdi pantaznici.
PS: Tehdy se rozjela debata o odstinech barev a Venca zminil, ruzovou pozerskou barvu ktera pridava 5 koni. Cervena dava jen 2,5, ale i to je posun...olee!
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
Zdravím, při prohazování letních a zimních kol si vždy kontroluju brzdy. Odchlíp jsem prachovku brzdového válečku vzadu a shlédl kapalinu a tak půjde po cca 6 letech na výměnu. Ale, říkám si, zda-li není nějaká chyba, že jedna strana válečku je až skoro dost vyběhlá a druhá je normální. Pakny jsou stejnoměrně sjeté, buben nemá skoro žádný schůdek opotřebení, auto brzdí snad dobře, štít je vyvařený, prostě mi to nesedí. a poprosím s díky o Váš názor ....
Ahoj , na fotce je levá strana . . . pokud je ošoupaná pravá strana prasátka , může to dělat házivost bubnu .( pravá pakna je náběžná ) Pak při brždění chodí pístek ve válečku a navíc pod zatížením . Mám na autě jeden házívej buben a prasátko u něj pravidelně odchází . . . Druhá strana je v pohodě . Budu to teď přes zimu řešit . . . .
Hlavně když to vrčí . . .
Díky za reakci. Házivost sem neměřil, nemám přípravek, abych buben dal do soustruhu, do supportu dal hodinky a zkusil něco změřit. Ani nevím, za co bych ten buben chytnul, to by musel být unašeč s kolíky a nikoliv štefty atd. Yatím doufám, že je v toleranci. Mě spíše udivuje ta nesouměrnost roztažení prasátka, kde každá strana je jinak a pakny jsou "ve výchozím stavu". Jestli tu soudruzi neudělali chybu.
Ta nesouměrnost je daná opotřebením obložení . Nemá to vliv na funkci . Náběžná čelist má cca. 2/3 účinku celé brzdy , proto se víc opotřebuje . Házivost bubnu se dá zjistit pomalým zatahováním parkovací brzdy a otáčením bubnem . Pokud buben přibržďuje v určité poloze a pak jde zase volně , nějaká házivost na něm bude . No ona tam nějaká bude vždycky , jde o to , jak moc ten buben háže . . . Při jízdě se projeví pulzováním brzdového pedálu při brždění .
Hlavně když to vrčí . . .
Zdravím všechny!...A ptám se zkušenějších. Mám na busu starší 2-pístkové brzdy a kotouče si říkají o výměnu. Můj skromný skládek obsahuje vše na novější - 1 pístkové. Po prvním ohledání mi připadá, že by to mělo jít prohodit. Mají obě verze stejnou těhlici? Pak by to mělo jít snadno prohodit...
1.6D...A PŘECE SE TOČÍ !!!
Neeeee! Těhlice je jiná a i brz. kotouče.
Cau presne tak. Cela predni naprava je jina. Musel bys vymenit i rameno, stabilizator , atd. Jediny co je stejny je asi jen horni rameno a pruzina jestli se nepletu
Holt..věci někdy nejsou tak jednoduché, jak se zdají. Ještěže pro tyto případy jsou (bus)fóra. Díky vám.
1.6D...A PŘECE SE TOČÍ !!!