S dětmi začalo být potřeba vozit v busíku více užitkové vody (na mytí atd.). Uvnitř už příliš místa nezbývalo, proto jsem se rozhodl to řešit velkou nádrží umístěnou v podvozku. Zvolil jsem typovou nádrž pro T3, která přesně pasuje mezi nosníky podvozku.
Vodu z nádrže nepotřebuji přivádět dovnitř auta, protože bude sloužit pouze jako užitková ke sprchování a umývání venku. Na bok nádrže jsem tedy nad dnem připevnil typový vypouštěcí kohout od Westfalie. Nahoru jsem naopak připevnil napouštěcí ventil pro přišroubování hadice s trychtýřem, kterou budu vodu napouštět. Použil jsem plastové fitinky průměru 3/4". Na druhém boku nádrže jsem nahoře připevnil kolínko se stejným ventilem a dovnitř nádrže našrouboval kolínko směřující vzhůru. Takto řešený ventil slouží pro přivzdušňování. Díky vnitřnímu kolínku pak lze nádrž napustit skoro plnou. Zároveň když při napouštění nádrže jím začne voda vytékat, tak to signalizuje, že nádrž je už plná.
Nádrž jsem umístil na stranu k šoupačkám. Připevnil jsem ji pomocí univerzální sady pro uchycení nádrží. Protože jsem nechtěl zbytečně dělat díry do podlahy a rozebírat podlahu, tak jsem jeden konec ocelových pásů přišrouboval dvojicí šroubů M6 do zadního nosníku. Nosník má vespod oválné otvory, kterými lze s menší obtíží vsunout dovnitř nosníku matici pro přišroubování. Vpředu jsem se pro snadnou demontáž rozhodl uchytit nádrž skrze podlahu. Vyvrtal jsem tedy dvě díry, jimiž jsem protáhl dlouhý šroub M8. Z montážní sady jsem použil uchycovací hranol, na který jsem připevnil druhý konec ocelového pásu, vsadil jej do výduti v boku nádrže a nasadil na šroub. Hranol jsem uchytil pomocí matice s navařenou čtvercovou podložkou, aby se v hranolu neprotáčela (pro toto jsem s výhodou využil přebývající polovinu objímky potrubí, kterou jsem zkrátil). Otvor v podlaze jsem pro jistotu zasilikonoval a z obou stran opatřil gumovou podložkou pro utěsnění.
Původní obavy ze snížené světlé výšky podvozku se zatím nepotvrdily. Nakonec dno nádrže je ve stejné výšce jako palivová nádrž. Vodu budu používat přímo na umývání rukou nebo napouštět do nádoby, kterou využívám ke sprchování. Studenou vodu z nádrže tak budu moci smíchat s ohřátou vodou z malé solární sprchy, kterou jsem na busík také namontoval.
Nádrž na vodu
Re: Nádrž na vodu
Pěkný....
Re: Nádrž na vodu
Kolik se do té nádrže vleze vody?